Så kan du spara pengar när du turistar i Norden

Det är jämförelsevis billigt att semestra i Norden, men samtidigt långt ifrån gratis. I den här artikeln ger vi dig 12 tips, som gör att du semestrar så billigt när du håller dig inom Nordens gränser.

 1. Jämför flygbiljetter online. Det är enkelt att spara pengar på flygbiljetten genom att jämföra de priser som gäller för flygbiljetter online. Du uppger var du ska åka och vilken flygplats du åker från i ett sökfält, sen får du ta del av ett flertal prisförslag. Du får även reda på hur många mellanlandningar som du behöver stå ut med.
 2. Samla lån och kreditkortsskulder. Att samla lån med ett så kallat samlingslån är alltid en bra idé, i synnerhet om du har tagit många dyra snabblån och/eller lånat pengar med ditt kreditkort. Med ett samlingslån kan du sänka årsräntan för dina krediter till cirka 7,5 procent, vilket är betydligt lägre jämfört med snitträntan för kreditkortslån och snabblån som ligger på cirka 15 respektive 35 procent.
 3. Packa rätt och lätt. Om du inte tar med dig mer packning än vad du behöver slipper du eventuella överviktsavgifter. Men ta inte med dig för lite kläder, för då kan du bli tvungen att handla mer kläder när du är framme vid resmålet.
 4. Laga mat på rummet. Det är dyrt att äta ute, i synnerhet i Norge. Du ska därför ha som vana att köpa råvaror i en närbutik och tillaga en enklare måltid på rummet, för att tjäna en slant.
 5. Skaffa en billig hyrbil. Att skaffa en större och mer lyxig bil än vad du behöver är bara onödigt, och ren kapital- och miljöförstöring. Avis.se är en bra resurs om du letar efter en billig hyrbil till semestern.
 6. Åk kollektivt i stället för att ta en taxi. Det är busenkelt att hitta en buss eller tunnelbanestation i en större stad i Norden, så det finns ingen ursäkt för att ta den dyr taxi.
 7. Kontrollera om ditt kort har dolda avgifter. Flertalet kredit- och kontokort har dolda avgifter som bland annat inkluderar valutaväxlingsavgift samt uttagsavgift, som i många fall ligger på över 1,5 procent per köp/uttag. Om ditt kort har en slopad uttagsavgift, ta ut pengar och handla kontant och vice versa.
 8. Res inom Sveriges gränser. Du behöver inte åka utomlands för att ha en trevlig Norden-semester. Stockholm, Göteborg och Malmö är alla riktiga metropoler, där det finns hur mycket som helst att göra.
 9. Dela rum med en kompis. Om du reser med kompisar och/eller familj är det en bra idé att dela rum, då det är betydligt billigare jämfört med om du betalar för att sova själv i ett enkelrum. Hotels.com är en bra resurs om du vill veta mer om vad hotellrum kostar i olika nordiska städer.
 10. Köp lokala varor. När du semestrar i exempelvis Finland, köp finsk öl på krogen och finsk mat på restaurangen. Det är billigare, så även godare i jämförelse med om du köper importerade produkter.
 11. Res när det är lågsäsong. Det är billigare att åka till Åre eller Trysil i början av vintern, jämfört med vad det kostar över nyår eller jul. Du kan ha minst lika kul på ett resmål, även om det inte finns lika mycket folk omkring dig.
 12. Delta inte på organiserade turer. De kostar i regel mycket pengar, så det är en både bättre och billigare idé än att ta en busstur tillsammans med kompisarna och upptäcka resmålet på egen hand.

Läs mer: Turism i Stockholm: 10 Tips på aktiviteter

Lämna en kommentar