Turism i Stockholm: 10 Tips på aktiviteter

Stockholm, erkänd av många som en av världens vackraste och renaste huvudstäder och den enda av Sveriges tre riktiga storstäder vid sidan av Göteborg och Malmö. Såklart finns det otroligt mycket att göra för turister i Stockholm. Bland annat lär Stockholm vara den mest täta huvudstaden i hela världen vad gäller museum. Vi har plockat fram topp 10 saker att göra och se när du besöker huvudstaden:

 

10. Shoppa och fika på NK

Om du gillar lyx och flärd finns inget bättre ställa än NK, Nordiska Kompaniet. Det är ett förhållandevis lugnt köpcentrum med allt från lyxiga modemärken till exklusiva möbler. Och så klart gott fika.

 

9. Ta en titt på Stockholms Stadshus

Stockholms stadshus är en populär och självklar plats för många turister att besöka. Här hålls Nobelutdelningen tillsammans med de exklusiva middagarna.

 

8. Besök Tekniska museet

Tekniska museet är ett familjevänligt ställe för teknik- och spelnörden. Här finns allt från historisk teknik till interaktiv underhållning och möjligheter att utmana varandra i digitala spel.

 

7. Se en pjäs på Dramaten

Sveriges mest klassiska teaterhus, Dramaten, är värt ett besök enbart på grund av den vackra miljön. Men här håller också några av Sveriges bästa skådespelare och regissörer till så om du gillar teater är det här platsen att besöka.

 

6. Ta en båttur i skärgården

Varför inte ta en båttur i skärgården till något av de klassiska värdshusen eller bara åka runt och njuta av den vackra naturen?

 

5. Upplev moderna museet

Modern konst i världsklass hittar du i Moderna Museet, ett av de bästa av sitt slag i norden. Passa gärna in någon av de spännande tillfälliga utställningarna.

 

4. Strosa runt i Gamla Stan

Det finns inget mysigare ställa att promenera på i Stockholm än Gamla Stan. Det här är verkligen den av alla turistattraktioner i Stockholm som i princip ingen turist undgår. Här finns ringlande gator med kulvertstenar och vackra byggnader som slottet, spännande småbutiker, konstgallerier och klassiska caféer. Här finns även fina muséer, bland annat Nobelmuseet på stortorget och livrustkammaren vid slottet där man kan titta på rustningar, kläder och vapen som har burits av Sveriges regenter.

 

3. Besök Drottningholms Slott

Ta båten över till vackra Drottningholm, besök det klassiska Drottningholms Slott och strosa runt i de sköna omgivningarna. Den här delen av Stockholm tillhör de lite mer praktfulla ställena man kan besöka.

 

2. Ta en heldag på Skansen

Som ställe för turism i Stockholm är nog Skansen det första många tänker på. Alla svenskar känner nog till det, inte minst med tanke på att man firar nyår varje år med nedräkning. Om man är i Stockholm med familjen är Skansen ett måste. Här kan man spendera en halv- eller heldag bland djur och natur. Här finns vackra promenadvägar, svenska djur och en del med akvarium, ormar, krokodiler och exotiska apor. Och sen så kan man ju passa på att köpa med sig lokalproducerade läckerheter.

 

1. Besök Vasamuseet

Inte någon annanstans finns ett så välbevarat historiskt skepp som är så gammal som just Vasaskeppet som sjönk på sin jungfrufärd år 1627. Kung Gustav Adolfs orimliga krav ledde till godkännande ett skepp som var felkonstruerat och inte hade en chans att klara av en lätt liten vindpust. Hela museet är uppbyggt runt skeppets historia, därför man lär man sig otroligt mycket om hur den tiden såg ut i Sverige och så klart framförallt i Stockholm. Man får lära sig känna en del av personerna som var på skeppet och förstå om hur de egentligen levde.

Lämna en kommentar