Så kan du spara pengar när du turistar i Norden

Det är jämförelsevis billigt att semestra i Norden, men samtidigt långt ifrån gratis. I den här artikeln ger vi dig 12 tips, som gör att du semestrar så billigt när du håller dig inom Nordens gränser.

 1. Jämför flygbiljetter online. Det är enkelt att spara pengar på flygbiljetten genom att jämföra de priser som gäller för flygbiljetter online. Du uppger var du ska åka och vilken flygplats du åker från i ett sökfält, sen får du ta del av ett flertal prisförslag. Du får även reda på hur många mellanlandningar som du behöver stå ut med.
 2. Samla lån och kreditkortsskulder. Att samla lån med ett så kallat samlingslån är alltid en bra idé, i synnerhet om du har tagit många dyra snabblån och/eller lånat pengar med ditt kreditkort. Med ett samlingslån kan du sänka årsräntan för dina krediter till cirka 7,5 procent, vilket är betydligt lägre jämfört med snitträntan för kreditkortslån och snabblån som ligger på cirka 15 respektive 35 procent.
 3. Packa rätt och lätt. Om du inte tar med dig mer packning än vad du behöver slipper du eventuella överviktsavgifter. Men ta inte med dig för lite kläder, för då kan du bli tvungen att handla mer kläder när du är framme vid resmålet.
 4. Laga mat på rummet. Det är dyrt att äta ute, i synnerhet i Norge. Du ska därför ha som vana att köpa råvaror i en närbutik och tillaga en enklare måltid på rummet, för att tjäna en slant.
 5. Skaffa en billig hyrbil. Att skaffa en större och mer lyxig bil än vad du behöver är bara onödigt, och ren kapital- och miljöförstöring. Avis.se är en bra resurs om du letar efter en billig hyrbil till semestern.
 6. Åk kollektivt i stället för att ta en taxi. Det är busenkelt att hitta en buss eller tunnelbanestation i en större stad i Norden, så det finns ingen ursäkt för att ta den dyr taxi.
 7. Kontrollera om ditt kort har dolda avgifter. Flertalet kredit- och kontokort har dolda avgifter som bland annat inkluderar valutaväxlingsavgift samt uttagsavgift, som i många fall ligger på över 1,5 procent per köp/uttag. Om ditt kort har en slopad uttagsavgift, ta ut pengar och handla kontant och vice versa.
 8. Res inom Sveriges gränser. Du behöver inte åka utomlands för att ha en trevlig Norden-semester. Stockholm, Göteborg och Malmö är alla riktiga metropoler, där det finns hur mycket som helst att göra.
 9. Dela rum med en kompis. Om du reser med kompisar och/eller familj är det en bra idé att dela rum, då det är betydligt billigare jämfört med om du betalar för att sova själv i ett enkelrum. Hotels.com är en bra resurs om du vill veta mer om vad hotellrum kostar i olika nordiska städer.
 10. Köp lokala varor. När du semestrar i exempelvis Finland, köp finsk öl på krogen och finsk mat på restaurangen. Det är billigare, så även godare i jämförelse med om du köper importerade produkter.
 11. Res när det är lågsäsong. Det är billigare att åka till Åre eller Trysil i början av vintern, jämfört med vad det kostar över nyår eller jul. Du kan ha minst lika kul på ett resmål, även om det inte finns lika mycket folk omkring dig.
 12. Delta inte på organiserade turer. De kostar i regel mycket pengar, så det är en både bättre och billigare idé än att ta en busstur tillsammans med kompisarna och upptäcka resmålet på egen hand.

Läs mer: Turism i Stockholm: 10 Tips på aktiviteter

6 intressanta solcellsparker som du kan besöka i Sverige

I den här artikeln förklarar vi först vad en solcellspark är, varpå vi berättar mer om 6 solcellsparker som är belägna i Sverige.

Vad är en solcellspark?

En solcellspark, som även kallas för solpark är en mycket stor solcellsanläggning som är installerad på plan mark och drivs kommersiellt. Det är vanligt förekommande att såväl företag som statliga instanser och privatpersoner väljer att anlägga en solcellspark.

 

Tips: Om du i stället vill mikroproducera solel med hjälp av ett solcellspaket, då är Hemsol.se en utmärkt resurs. På den webbsidan kan du räkna på dina förutsättningar för att producera solel i detalj med hjälp av en solcellskalkulator, och det finns även många intressanta faktaartiklar som handlar om hur solceller fungerar.

 

6 intressanta solcellsparker i Sverige

 1. Solcellsparken i Strängnäs. Ägs av HSB, och har en maxeffekt på 14 MW.
 2. Solcellsparken i Linköping. Är belägen längs E4:an och har en maxeffekt på 12 MW.
 3. Solcellsparken i Sjöbo. Är belägen nära Dollar Store i Sjöbo, och har en maxeffekt på 5,8 MW.
 4. Solcellsparken i Säve (Göteborg). Är belägen nära Säve flygplats och har en maxeffekt på 5 MW.
 5. Solcellsparken i Utby (Göteborg). Är belägen i anslutning till Säve flygplats och har en maxeffekt på XX MW.
 6. Solcellsparken i Uppsala. Är belägen intill ett bostadsområde och har en maxeffekt på 4,8 MW.

 

1. Strängnäs solcellspark

Som Nyteknik förtydligar är Strängnäs solcellspark Sveriges mest effektiva solpark. Du kan inte besöka solcellsparken på plats men den är däremot fullt synlig från E4:an, så att alla bilister får möjlighet att beskåda bygget.

Solcellsparken består idag av över 50 000 solcellspaneler. Den har även en maximal effekt på 14 MW och tar upp 45 hektar mark.

 

2. Linköpings solcellspark

Du kan inte heller besöka Linköpings solcellspark på plats, men även den här skolparken kan du beskåda från E4:an. Solcellsparken har en maximal effekt på 12 MW, består av 30 000 solcellspaneler och tar upp en yta på 13 hektar. Då denna solcellspark är hela 22 fotbollsplaner stor ska du inte kunna missa den från motorvägen.

 

3. Sjöbo solcellspark

Den solcellspark som är belägen i Sjöbo i Skåne har en maxeffekt på 5,8 MW och ägs av Svea Solar. Det går även bra att titta närmare på solcellsparken på avstånd, och den är belägen några hundra meter ifrån Dollar Store i Sjöbo.

 

Tips: Det finns även bra turistresmål i Malmö.

 

4. Säve solcellspark

Säve solcellspark är belägen i närheten av Säve Flygplats. Solcellsparken tar upp en yta på 11 hektar (cirka 16 fotbollsplaner), och har en installerad maxeffekt på 5 MW. Solcellsparken är fullt synlig om du åker längsmed Kongahällavägen i Säve.

 

5. Utby solcellspark

Utby solcellspark är belägen i nära anslutning till Säve solcellsark, och består av en yta på sju hektar. Solcellsparken färdigställdes i början av 2021 och byggdes med hjälp av solcellsentreprenören Svea Solar.

 

6. Uppsala solcellspark

Vasakronans solcellspark i Uppsala är inte belägen vid en stor väg, likt många andra solcellsparker. Den återfinns ett stenkast från ett bostadsområde, och består av 18 000 solcellspaneler. Anläggningen har en maxeffekt på 4,8 MW, vilket gör Uppsala solcellspark till en av Sveriges största solparker.

Turism i Stockholm: 10 Tips på aktiviteter

Stockholm, erkänd av många som en av världens vackraste och renaste huvudstäder och den enda av Sveriges tre riktiga storstäder vid sidan av Göteborg och Malmö. Såklart finns det otroligt mycket att göra för turister i Stockholm. Bland annat lär Stockholm vara den mest täta huvudstaden i hela världen vad gäller museum. Vi har plockat fram topp 10 saker att göra och se när du besöker huvudstaden:

 

10. Shoppa och fika på NK

Om du gillar lyx och flärd finns inget bättre ställa än NK, Nordiska Kompaniet. Det är ett förhållandevis lugnt köpcentrum med allt från lyxiga modemärken till exklusiva möbler. Och så klart gott fika.

 

9. Ta en titt på Stockholms Stadshus

Stockholms stadshus är en populär och självklar plats för många turister att besöka. Här hålls Nobelutdelningen tillsammans med de exklusiva middagarna.

 

8. Besök Tekniska museet

Tekniska museet är ett familjevänligt ställe för teknik- och spelnörden. Här finns allt från historisk teknik till interaktiv underhållning och möjligheter att utmana varandra i digitala spel.

 

7. Se en pjäs på Dramaten

Sveriges mest klassiska teaterhus, Dramaten, är värt ett besök enbart på grund av den vackra miljön. Men här håller också några av Sveriges bästa skådespelare och regissörer till så om du gillar teater är det här platsen att besöka.

 

6. Ta en båttur i skärgården

Varför inte ta en båttur i skärgården till något av de klassiska värdshusen eller bara åka runt och njuta av den vackra naturen?

 

5. Upplev moderna museet

Modern konst i världsklass hittar du i Moderna Museet, ett av de bästa av sitt slag i norden. Passa gärna in någon av de spännande tillfälliga utställningarna.

 

4. Strosa runt i Gamla Stan

Det finns inget mysigare ställa att promenera på i Stockholm än Gamla Stan. Det här är verkligen den av alla turistattraktioner i Stockholm som i princip ingen turist undgår. Här finns ringlande gator med kulvertstenar och vackra byggnader som slottet, spännande småbutiker, konstgallerier och klassiska caféer. Här finns även fina muséer, bland annat Nobelmuseet på stortorget och livrustkammaren vid slottet där man kan titta på rustningar, kläder och vapen som har burits av Sveriges regenter.

 

3. Besök Drottningholms Slott

Ta båten över till vackra Drottningholm, besök det klassiska Drottningholms Slott och strosa runt i de sköna omgivningarna. Den här delen av Stockholm tillhör de lite mer praktfulla ställena man kan besöka.

 

2. Ta en heldag på Skansen

Som ställe för turism i Stockholm är nog Skansen det första många tänker på. Alla svenskar känner nog till det, inte minst med tanke på att man firar nyår varje år med nedräkning. Om man är i Stockholm med familjen är Skansen ett måste. Här kan man spendera en halv- eller heldag bland djur och natur. Här finns vackra promenadvägar, svenska djur och en del med akvarium, ormar, krokodiler och exotiska apor. Och sen så kan man ju passa på att köpa med sig lokalproducerade läckerheter.

 

1. Besök Vasamuseet

Inte någon annanstans finns ett så välbevarat historiskt skepp som är så gammal som just Vasaskeppet som sjönk på sin jungfrufärd år 1627. Kung Gustav Adolfs orimliga krav ledde till godkännande ett skepp som var felkonstruerat och inte hade en chans att klara av en lätt liten vindpust. Hela museet är uppbyggt runt skeppets historia, därför man lär man sig otroligt mycket om hur den tiden såg ut i Sverige och så klart framförallt i Stockholm. Man får lära sig känna en del av personerna som var på skeppet och förstå om hur de egentligen levde.

Turism i Göteborg – 10 tips på aktiviteter

Göteborg, Sveriges näst största stad erbjuder många nöjen och ett rikt kulturliv. Här ligger historisk och modern arkitektur sida vid sida och du har alltid nära till naturen. Här har vi plockat ihop topp 10 saker att göra och att se i Göteborg.

 

10. Åk spårvagn

Om du vill se dig omkring och få överblick över staden så är det blåvita transportmedlet, nämligen spårvagnarna det bästa. Upplev hela stan, hoppa ur när du vill se något eller ta en fika och hoppa på igen.

 

9. Köp färskt i FESKEKÔRKA

Feskekôrka, som det heter på göteborgska, är Arkitekten Victor von Gegerfelts konstruktion inspirerad av gamla gotiska kyrkor som ger möjlighet att skapa ett rum utan pelare. Den här vackra byggnaden, invigd 1874, är dock inte bara en av Göteborgs mest kända landmärken. Den döljer nämligen en inomhusmarknad där man kan hamstra dagsfärska havsdelikatesser i alla möjliga former.

 

8. Fotografera spektakulär arkitektur

Om du tar dig runt och dokumenterar alla häftiga byggnader kommer du nog snart att upptäcka att det finns många vackra och spektakulära byggnader i Göteborg värda att besöka, allt från den modernistiskt kubistiska bastun i frihamnen till den futuristiska Göteborgsoperan.

 

7. Gör en dagstur i Göteborgs skärgård

När du tröttnat på spårvagnen föreslår vi att du tar båten istället för att få sightseeing på vattnet. Fiskebyar och vackra öar väntar på dig i den vackra skärgården.

 

6. Gå runt på Götaplatsen

På Götaplatsen omges av Poseidon-skulpturen av Göteborgs Konstmuseum, Stadsteatern och Konserthuset, tre fantastiska platser att besöka för att ta del av stadens kultur och historia.

 

5. Gå på regnskogssafari i Universeum

Universeum är en exotisk värld och ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Förutom regnskogen med spännande fåglar, apor och lemurer finns dessutom en akvariehall med exotiska fiskar och hajar.

 

4. Åk på sälsafari vid Hönö

Besök Hönö för att uppleva den utomordentligt populära sälsafarin. Där får man åka runt med båt under hela två timmar för att besöka olika platser där sälarna brukar ligga och vila eller sola.

 

3. Upplev 1700-talet på Ostindiefararen Götheborg

Stig ombord på en Ostindiefararen Götheborg, en replika av det skepp som vid åkte fram och tillbaka till Kina och sjönk utanför Göteborgs hamninlopp år 1745. Den här replikan har faktiskt också varit fram och tillbaka till kina. Men idag är det helt enkelt ett spännande historiskt museum.

 

2. Få en trestjärnig kulturupplevelse på Göteborgs Konstmuseum

Nåja, en promenad på Götaplatsen i all ära, men Göteborgs konstmuseum förtjänar ett eget omnämnande. Museet har vunnit flera priser, band annat för Sveriges bästa museum, samt har den tre stjärnor i Michelins Green Guide. Här finns nordiska samlingar från 1400-talet och framåt.

 

1. Ta en heldag på Liseberg

1923 invigdes Liseberg för första och i Skandinavien är det endast Tivoli i Köpenhamn, Danmark som slår den här nöjesparken med fler besökare.  Här finner du över 40 olika attraktioner med nya som tillkommer var och vartannat år. Självklart kan du även uppleva evenemang och uppträdanden som konserter och trollkarlar.

Turism i Malmö – 10 tips på aktiviteter

Malmö, Sveriges tredje största stad och närmast förbunden Danmark genom Öresundsbron. Här hittar du spännande landmärken, fantastiska shoppingmöjligheter och en spännande historia. Här har vi valt ut 10 saker att se och att göra.

 

10. Ta en shoppingtur i Emporia

Om du letar efter en bra plats för shopping i Malmö är det bara att bege sig till Emporia i Hyllie som är ett av Nordens största köpcenter med 230 butiker med hemskt mycket kläder, väskor, kosmetika, heminredning, teknik och så vidare. Och så kan du förstås fika och äta en bit mellan varven.

 

9. Spana in Öresundbron

Det är inte var dag man ser en så ofantligt lång bro som Öresundsbron. Ta dig ända till Danmark med bil eller låt dig helt enkelt slå dig med häpnad över att man kan göra så långa broar. Den är nämligen 7,8 kilometer lång, eller närmare bestämt 7 845 meter. Öresundsbron invigdes år 2000.

 

8. Fotografera Turning Torso

Turning Torso är något som du knappast kan undvika att se när du är i Malmö, för det här är Nordens högsta skyskrapa. När det stod färdigt var det Turning Torso Europas näst högsta bostadshus och världens första vridna skyskrapa. Byggnaden är 190,4 m hög med till största delen bostäder och kontor.

 

7. Gör en kanal-sightseeing

Istället för de sedvanliga turistturerna på land föreslår vi att du istället tar en på vattnet. Kanalturerna tar dig kring en massa platser och monument så att du kan lära dig om Malmös historia och en massa fakta kring landmärken som Turning Torso, slottet och S:t Petri Kyrka

 

6. Stilla chokladberoendet på Malmö Chokladfabrik

Butik, fabrik och minimuseum, Malmö Chokladfabrik är verkligen allt i ett och en chokladälskares vilda dröm. Nötallergiker tycker att det bästa av allt är att chokladen och fabriken är helt fri från nötter. Du kan även få en guidad rundtur eller vara med på en chokladprovning.

 

5. Var andaktsfull i S:t Petri Kyrka

S:t är ett av Malmös viktigaste kulturarv. Kyrkan invigdes troligen år 1319 men var färdigbyggd först 1380. Kyrkan är byggd som en basilika med tre skepp och tvärskepp. Här kan du ta en lugn stund under dagen eller så kan du ta dig en titt i kalendern och se om du hittar något uppträdande som en kör eller konsert som passar dig.

 

4. Ta en tur till Malmöhus slott

Om du vill besöka en historisk byggnad i Malmö så föreslår vi Malmöhus slott som är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet beordrades av danske kungen Christian III 1537 och stod färdigt 1542. Här finns även rester kvar av Erik av Pommerns kastell från 1434 som stod här innan.

 

3. Kungsparken

Visste du att Malmö kallas parkernas stad? Jo, här finns en hel del och just Kungsparken, den äldsta offentliga stadsparken i Malmö från 1872, är enligt många den vackraste. Den sträcker sig från Stadsbiblioteket till Malmöhus slott och Tekniska museet. Glöm inte att ta en paus på Slottsträdgårdens café som drivs av en erkänd stjärnkock.

 

2. Promenera längs Södergatan

Södergatan löper från Stora torget till Gustaf Adolfs torg och är Malmös alldeles egna lilla Ströget. Här längs gågatan hittar du en uppsjö av butiker, caféer och restauranger. Det som förgyller gatan lite extra är alla spontana uppträdanden och musiker. Det här är med andra ord en plats för dig som söker gemytligt folkliv.

 

1. Sitt på en uteservering vid Lilla Torg

Om man ska ut på kvällsnöjen så finns en självklar utgångspunkt där i Malmö. Vi talar så klart om Lilla torg med trevliga uteserveringar. Om du är ute på en shoppingrunda i stan (kanske längs Södergatan?) kan du självklart välja denna mysiga plats för lunchen istället.

Sevärdheter i Norge – 10 bästa tipsen

Det är svårt att få nog av alla vackra landskap i Norge. Det finns så många olika sätt att slå sig själv med häpnad över så mycket vacker natur. I norr finns alltifrån skidåkningsparadis och några av de bästa platserna på jorden för att få uppleva det magiska norrskenet. Man hittar spännande bergslandskap, möjligheter till kungskrabbfiske och platser där fågelskådare från hela världen kommer. Här har vi plockat ut 10 saker att se och göra som du så klart inte får missa när du besöker Norge. Men en del av dessa strapatser är rätt så tidskrävande, så var beredd att besöka Norge många gånger för att kunna ta del av allt.

 

10. Norsk Folkemuseum

Folkmuseum i Oslo kan vara värt ett besök om du har lite tid över och gillar nordisk historia. Museet är stort och byggt på ett stort område med allt från vikingatidens stavkyrka till klassiska bondehus och stabbur-hus. Du lär dig såklart jättemycket om Norges kulturhistoria.

 

9. Ta bilen genom Trollstigen

Om du är begåvad med körkort ska du så klart ta en tur genom Trollstigen som förmodligen är den mest spektakulära bilvägen i hela Norge. Den hittar du genom att först ta dig till Åndalsnes och utgå därifrån. Vägen slingrar sig genom tajta U-svängar på tre olika bergssidor upp till Stigrøra, 858 meter över havet.

 

8. Gör ett vandringsäventyr till Trolltunga

Vandringen till Trolltunga, Berömd klippformation vid ett stup och en av de mest spektakulära klippformationerna i Norge, görs i bergsområdet och kan vandras från mitten av juni till mitten av september. Vandringen är dock inte för vem som helst för den kan vara rätt så jobbig. Räkna med cirka 8-10 timmar från Skjeggedal till Trolltunga. Klippan ligger 1100 meter över havet och sträcker sig 700 meter över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal.

 

7. Klättra upp till Pulpit Rock (Preikestolen)

Stavenger är en perfekt plats att börja på för en rad turistattraktioner som Lysefjorden och predikstolen. (Här hittar du även några av Norges bästa Michelinrestauranger. )
Högt över Lysefjorden reser sig en fyrkantig klippa som liknar en predikstol. Klippa är 25 gånger 25 meter stor och sträcker sig 604 meter över fjordens yta. Den vackra utsikten över Lysefjorden och bergen har gjort Pulpit Rock till en av de mest besökta turistattraktionerna i hela Norge. Man måste dock vandra långt och uppåt med start vid Predikstolen Fjällstue.

 

6. Titta på skeppen i Vikingaskeppsmuseet

Vikingskipshuset, eller Vikingskipsmuseet, är ett museum på Bygdøy i Oslo. Det är en del av Kulturhistoriska museumet tillhörande Oslos universitet. Här hittar du vikingaskeppen Tuneskeppet, Gokstadskeppt, Osebergskeppet samt ett skepp från Borrehögarna som har grävts fram ur gravhögar från Østfold, Gokstad, Oseberg och Borrehaugen.

 

5. Fågelskåda på Varangerhalvön

I den östra delen av Nord-Norge finner man Varangerhalvön, mest känt som fågelskådarparadis. Vid Kirkenes nära den ryska gränsen kan du dessutom vara med på kungskrabbsfiske. Vid kkusten väntar dessutom flera sagolika öar, bland annat Senja, Kvaløya och Sommarøy.

 

4. Båtluffa norr om Sognefjorden

Kajakpaddlare från hela världen besöker området norr om Sognefjorden för att båtluffa. Man kan paddla kajak mellan öar och samhällen för att allt är så tätt. Men om du inte har lust med att anstränga dig för mycket så har både Solund och Værlandet flera små samhällen där du lätt tar dig omkring med färjetrafiken.

 

3. Beskåda 2 olika vattenfall vid Bergen.

Bergen är en vacker och fascinerande stad som reser sig upp på höjden. Här kan man åka upp med linbana för att få sig en fantastisk utsikt. Så just Bergen är en bra stad om man gillar natur. Härifrån kan du dessutom nå hela två fantastiskt storslagna vattenfall. Det 182 meter höga vattenfallet Vøringsfossen, Eidfjord ligger 17 mil öster om Bergen (2,5 timmar med bil). Det andra, ett v-format vattenfall som är 165 meter högt, Låtefossen, Odda ligger 15 mil sydost om Bergen (omkring tre timmar med bil).

 

2. Bege dig upp till Europas Nordligaste punkt

Om du utgår från Tromsø ”Arktis huvudstad” kan du passa på att uppleva sånt som valsafari och midnattssol. Då kan du även besöka Europas nordligaste punkt i Nordkap. Om du åker vid rätt tid är det dessutom mycket hög chans att få se norrskenet, bättre än i något närliggande land, i Sverige eller på Island. Detta eftersom det är lättast att få skåda det vackra ljusspektaklet ju högre norrut du beger dig.

 

1. Ta Hurtigruten till norrskenet

så klart ska du göra en riktig turistresa med Hurtigruten och njuta så mycket som möjligt av Norges helt otroligt vackra kust och natur. Då kan du även passa på att se Aurora Borelis, eller norrskenet. Just Hurtigruten erbjuder nämligen en unik Norrskensgaranti.