Sevärdheter i Norge – 10 bästa tipsen

Det är svårt att få nog av alla vackra landskap i Norge. Det finns så många olika sätt att slå sig själv med häpnad över så mycket vacker natur. I norr finns alltifrån skidåkningsparadis och några av de bästa platserna på jorden för att få uppleva det magiska norrskenet. Man hittar spännande bergslandskap, möjligheter till kungskrabbfiske och platser där fågelskådare från hela världen kommer. Här har vi plockat ut 10 saker att se och göra som du så klart inte får missa när du besöker Norge. Men en del av dessa strapatser är rätt så tidskrävande, så var beredd att besöka Norge många gånger för att kunna ta del av allt.

 

10. Norsk Folkemuseum

Folkmuseum i Oslo kan vara värt ett besök om du har lite tid över och gillar nordisk historia. Museet är stort och byggt på ett stort område med allt från vikingatidens stavkyrka till klassiska bondehus och stabbur-hus. Du lär dig såklart jättemycket om Norges kulturhistoria.

 

9. Ta bilen genom Trollstigen

Om du är begåvad med körkort ska du så klart ta en tur genom Trollstigen som förmodligen är den mest spektakulära bilvägen i hela Norge. Den hittar du genom att först ta dig till Åndalsnes och utgå därifrån. Vägen slingrar sig genom tajta U-svängar på tre olika bergssidor upp till Stigrøra, 858 meter över havet.

 

8. Gör ett vandringsäventyr till Trolltunga

Vandringen till Trolltunga, Berömd klippformation vid ett stup och en av de mest spektakulära klippformationerna i Norge, görs i bergsområdet och kan vandras från mitten av juni till mitten av september. Vandringen är dock inte för vem som helst för den kan vara rätt så jobbig. Räkna med cirka 8-10 timmar från Skjeggedal till Trolltunga. Klippan ligger 1100 meter över havet och sträcker sig 700 meter över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal.

 

7. Klättra upp till Pulpit Rock (Preikestolen)

Stavenger är en perfekt plats att börja på för en rad turistattraktioner som Lysefjorden och predikstolen. (Här hittar du även några av Norges bästa Michelinrestauranger. )
Högt över Lysefjorden reser sig en fyrkantig klippa som liknar en predikstol. Klippa är 25 gånger 25 meter stor och sträcker sig 604 meter över fjordens yta. Den vackra utsikten över Lysefjorden och bergen har gjort Pulpit Rock till en av de mest besökta turistattraktionerna i hela Norge. Man måste dock vandra långt och uppåt med start vid Predikstolen Fjällstue.

 

6. Titta på skeppen i Vikingaskeppsmuseet

Vikingskipshuset, eller Vikingskipsmuseet, är ett museum på Bygdøy i Oslo. Det är en del av Kulturhistoriska museumet tillhörande Oslos universitet. Här hittar du vikingaskeppen Tuneskeppet, Gokstadskeppt, Osebergskeppet samt ett skepp från Borrehögarna som har grävts fram ur gravhögar från Østfold, Gokstad, Oseberg och Borrehaugen.

 

5. Fågelskåda på Varangerhalvön

I den östra delen av Nord-Norge finner man Varangerhalvön, mest känt som fågelskådarparadis. Vid Kirkenes nära den ryska gränsen kan du dessutom vara med på kungskrabbsfiske. Vid kkusten väntar dessutom flera sagolika öar, bland annat Senja, Kvaløya och Sommarøy.

 

4. Båtluffa norr om Sognefjorden

Kajakpaddlare från hela världen besöker området norr om Sognefjorden för att båtluffa. Man kan paddla kajak mellan öar och samhällen för att allt är så tätt. Men om du inte har lust med att anstränga dig för mycket så har både Solund och Værlandet flera små samhällen där du lätt tar dig omkring med färjetrafiken.

 

3. Beskåda 2 olika vattenfall vid Bergen.

Bergen är en vacker och fascinerande stad som reser sig upp på höjden. Här kan man åka upp med linbana för att få sig en fantastisk utsikt. Så just Bergen är en bra stad om man gillar natur. Härifrån kan du dessutom nå hela två fantastiskt storslagna vattenfall. Det 182 meter höga vattenfallet Vøringsfossen, Eidfjord ligger 17 mil öster om Bergen (2,5 timmar med bil). Det andra, ett v-format vattenfall som är 165 meter högt, Låtefossen, Odda ligger 15 mil sydost om Bergen (omkring tre timmar med bil).

 

2. Bege dig upp till Europas Nordligaste punkt

Om du utgår från Tromsø ”Arktis huvudstad” kan du passa på att uppleva sånt som valsafari och midnattssol. Då kan du även besöka Europas nordligaste punkt i Nordkap. Om du åker vid rätt tid är det dessutom mycket hög chans att få se norrskenet, bättre än i något närliggande land, i Sverige eller på Island. Detta eftersom det är lättast att få skåda det vackra ljusspektaklet ju högre norrut du beger dig.

 

1. Ta Hurtigruten till norrskenet

så klart ska du göra en riktig turistresa med Hurtigruten och njuta så mycket som möjligt av Norges helt otroligt vackra kust och natur. Då kan du även passa på att se Aurora Borelis, eller norrskenet. Just Hurtigruten erbjuder nämligen en unik Norrskensgaranti.

Lämna en kommentar