Sevärdheter på Island – 10 bästa tipsen

Om du trodde att Island bara var en ö med slätter och varma källor så tog du fel. Island har inte bara en magiskt underskön natur, här finns jättemycket att se och att uppleva. För dig som gillar äventyr och strapatser i vacker natur finns här ett riktigt äventyrspardis. Här har vi sållat bland allt som går att göra och uppleva på Island och tagit fram topp 10 saker på Island du helt enkelt inte får missa.

 

10. Utforska nationalparken Thingvellir

Om du gillar att promenera i natursköna områden så är nationalparken Thingvillir ett bra tips. Den ligger ca 45 minuter utanför Reykjavik, Islands huvudstad. Och om du är en fan av dykning, glöm inte att ta med dig snorkeln, för här finns en av de bästa dykupplevelserna i Europa. Det är kanske en av de bästa i världen enligt somliga.

 

9. Ta en promenad på Rauðasandurstranden

Rauðasandur är en strand där sanden är – hör och häpna – rosa och även röd. Islänningarna brukar inte vara så haja på att ligga och sola eftersom vädret inte tillåter det så ofta, men en vacker strandpromenad blir det.

 

8. Simma i den blå lagunen

När det gäller värme söker sig islänningarna helst till de naturligt varma källorna. Den mest berömda och välkända är blåa lagunen. Vattnet är upphettat havsvatten så det är inte så gott om man försöker dricka det. Men man kan ju ligga där och fascineras av det vackra turkosblåa vattnet.

 

7. Besök vikingavärlden

Islands Vikingamuseum kommer att göra varenda vikingaentusiast och sjöfarare varm om hjärtat. I centrum är den så kallade isländaren, en replica från ett 800-talsskepp som seglade over atlanten år 2000. Du kanske inte kan använda skeppet för att utforska världen, men du kan spendera tid för att undersöka skeppet. Samtidigt får du lära dig en massa om vikingatiden i de olika utställningarna. Barnen kommer säkert att gilla sektionerna med nordiska mytologi, ett nybyggare-zoo och en vikingalekplats.

 

6. Fotografera lunnefåglar på Lunneöarna

Bege dig ett stenkast utanför Reykjavik kan så kan du besöka öarna Akurey och Lundey som är kända för sina fjäderprydda invånare. Här kan nämligen få du hälsa på en massa snälla lunnefåglar som bor där i sina kolonier.

 

5. Ta hissen i Hallgrimskirkja kyrkan

Hallgrimskirkja kyrkan är den största kyrkan på hela Island och reser sig praktfullt upp i huvudstaden Reykjavik. Den futuristiskt raketformade kyrkan är hög och du kan ta en hiss upp både för att beundra kyrkan och för att skåda huvudstaden. Hissen kostar en slant, men det är det värt och eftersom alla turister gillar att trängas där försörjer enbart hissen alla kostnader för kyrkan.

 

4. Bada som satan i den varma sjön Myvatn

90 kilometer utanför Akureyri finns sjön Myvatn som är Islands största sjö. Myvatn ser riktigt mystisk ut som tagen ur nån fantasy. Den och omgivningarna har nämligen formats enligt vulkaniska utbrott för över 200 år sedan. För at göra det extra spännande finns det en hel del vulkanisk aktivitet i den närliggande omgivningen. Myterna säger att det var här Satan föll ner under Jorden då han förvisades från himlen.

 

3. Ta ett dopp i någon varm källa

Island är ett ungt land rent geologiskt eftersom landet fortfarande upplever geotermisk aktivitet. I praktiken innebär detta att du hittar en massa varma källor, naturliga hot tubs, lite överallt. Strokkur till exempel är belägen vid den vanligaste turistrutten.

 

2. Kravla omkring i Lavagrottorna Leidarendi

Lavagrottorna Leidarendi är berömda för sina färgrika miljöer med stalaktiter och fascinerande bergsformationer. Ett besök här är en perfekt dagstur som tar sig lätt till eftersom de ligger utanför Reykjavik. Glöm inte facklorna så att ni har ljus då ni kravlar omkring i de underjordiska kamrarna.

 

1. Slås av häpnad inför praktfulla Gullfossvattenfallen

Vattenfallen Gullfoss, eller ”de gyllene fallen” är de mest berömda vattenfallen på hela Island och ligger belägen på Hvitasjön. Namnet kommer från av att vattnet glimmer till som av guld då solstrålarna slår ner på vattnet och stenarna. Fallet är 32 meter högt och du kan beskåda det antingen underifrån eller ovanifrån. Eller så klart kan du börja i ena änden och ta dig till nästa. Om du inte får nog av praktfulla vattenfall kan du även bege dig till vattenfallet Dynjandi som ligger i ett skyddat naturområde. Om du gillar camping så finns här ett område för det med. Men slå inte läger för nära fallet, för fallen gör nästan lika kraftfullt ljud som åska.

Lämna en kommentar