Turism i Malmö – 10 tips på aktiviteter

Malmö, Sveriges tredje största stad och närmast förbunden Danmark genom Öresundsbron. Här hittar du spännande landmärken, fantastiska shoppingmöjligheter och en spännande historia. Här har vi valt ut 10 saker att se och att göra.

 

10. Ta en shoppingtur i Emporia

Om du letar efter en bra plats för shopping i Malmö är det bara att bege sig till Emporia i Hyllie som är ett av Nordens största köpcenter med 230 butiker med hemskt mycket kläder, väskor, kosmetika, heminredning, teknik och så vidare. Och så kan du förstås fika och äta en bit mellan varven.

 

9. Spana in Öresundbron

Det är inte var dag man ser en så ofantligt lång bro som Öresundsbron. Ta dig ända till Danmark med bil eller låt dig helt enkelt slå dig med häpnad över att man kan göra så långa broar. Den är nämligen 7,8 kilometer lång, eller närmare bestämt 7 845 meter. Öresundsbron invigdes år 2000.

 

8. Fotografera Turning Torso

Turning Torso är något som du knappast kan undvika att se när du är i Malmö, för det här är Nordens högsta skyskrapa. När det stod färdigt var det Turning Torso Europas näst högsta bostadshus och världens första vridna skyskrapa. Byggnaden är 190,4 m hög med till största delen bostäder och kontor.

 

7. Gör en kanal-sightseeing

Istället för de sedvanliga turistturerna på land föreslår vi att du istället tar en på vattnet. Kanalturerna tar dig kring en massa platser och monument så att du kan lära dig om Malmös historia och en massa fakta kring landmärken som Turning Torso, slottet och S:t Petri Kyrka

 

6. Stilla chokladberoendet på Malmö Chokladfabrik

Butik, fabrik och minimuseum, Malmö Chokladfabrik är verkligen allt i ett och en chokladälskares vilda dröm. Nötallergiker tycker att det bästa av allt är att chokladen och fabriken är helt fri från nötter. Du kan även få en guidad rundtur eller vara med på en chokladprovning.

 

5. Var andaktsfull i S:t Petri Kyrka

S:t är ett av Malmös viktigaste kulturarv. Kyrkan invigdes troligen år 1319 men var färdigbyggd först 1380. Kyrkan är byggd som en basilika med tre skepp och tvärskepp. Här kan du ta en lugn stund under dagen eller så kan du ta dig en titt i kalendern och se om du hittar något uppträdande som en kör eller konsert som passar dig.

 

4. Ta en tur till Malmöhus slott

Om du vill besöka en historisk byggnad i Malmö så föreslår vi Malmöhus slott som är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet beordrades av danske kungen Christian III 1537 och stod färdigt 1542. Här finns även rester kvar av Erik av Pommerns kastell från 1434 som stod här innan.

 

3. Kungsparken

Visste du att Malmö kallas parkernas stad? Jo, här finns en hel del och just Kungsparken, den äldsta offentliga stadsparken i Malmö från 1872, är enligt många den vackraste. Den sträcker sig från Stadsbiblioteket till Malmöhus slott och Tekniska museet. Glöm inte att ta en paus på Slottsträdgårdens café som drivs av en erkänd stjärnkock.

 

2. Promenera längs Södergatan

Södergatan löper från Stora torget till Gustaf Adolfs torg och är Malmös alldeles egna lilla Ströget. Här längs gågatan hittar du en uppsjö av butiker, caféer och restauranger. Det som förgyller gatan lite extra är alla spontana uppträdanden och musiker. Det här är med andra ord en plats för dig som söker gemytligt folkliv.

 

1. Sitt på en uteservering vid Lilla Torg

Om man ska ut på kvällsnöjen så finns en självklar utgångspunkt där i Malmö. Vi talar så klart om Lilla torg med trevliga uteserveringar. Om du är ute på en shoppingrunda i stan (kanske längs Södergatan?) kan du självklart välja denna mysiga plats för lunchen istället.

Lämna en kommentar