Sevärdheter i Danmark – 10 bästa tipsen

Danmark har ett praktiskt läge mellan Storbritannien, Tyskland och de övriga skandinaviska länderna så att man lätt tar sig till resten av Europa med just Dammark som utgångspunkt. Landet består av flera olika mindre och större öar och en halvö. Danmark är ett mycket vitalt land, känt för sitt rika, spännande kulturliv och många möjligheter till nöjen. Här kan du njuta av allt från lokala smørrebrød till lyxiga middagar på fina Michelinrestauranger. Och så klart finns gott om slott och museer man kan besöka. Här har vi tittat på vad turismen i Danmark har att erbjuda och taget fram det bästa och mest spännnade som landet har att erbjuda. Resultatet blev de topp 10 bästa sakerna att göra och se i Danmark.

 

10 Spatsera i Nyhavn

När man är i Köpenhamn måste man ju ta en promenad i det vackra kanalområdet Nyhavn för att titta på de färgglada husen och se alla segelbåtar, i huvudsak danska och svenska, som trängs om de minimala kajplatserna. vid kajen finns många ställen att slå sig ner på för att äta en bit, ta en öl eller fika.

 

9. Ät smørrebrød

Vad du än gör så missa inte att äta danska smørrebrød, perfekt för lunch eller mellanmål. På danskt sätt använder man små hemmagjorda brön av olika slag och lägger upp mycket fyllning. Ibland som små berg. Man brukar kunna välja på många olika anrättningar, så om man vill bli mätt så fungerar dom ungefär som spanska tapas. Fast på danskt vis såklart.

 

8. Besök 1500-talsslottet Egeskov

Egeskov är ett vackert 1500-talsslott med vallgrav och trädgård. Det finns på Fyn, 15 kilometer nordväst om Svendborg. År 1554 lät riksmarsken Frans Brockenhuss lägga grunden till det nuvarande slottet, som räknas till Danmarks främsta renässansslott. Genom hårda restaureringar utförda av Helgo Zettervall 1884 är slottet i dag i mycket gott skick.

 

7. Ta en promenad på Strøget

Strøget är kanske hela danmarks mest spännande gata. Här i hjärtat av Köpenhamn kan du promenera och titta på en massa prylar, köpa snack eller sätta dig ner vid nåt av torgen och ta en fika. På tvärgatorna finns intressanta restauranger och små museer lite här och var. På torgen och längs med gatan stöter man på spelande musiker och uppträdanden av alla tänkbara slag. Hela det danska folklivet når sin kulmen på Strøget.

 

6. Spana in Riksregalierna i Rosenborgs slott

Rosenborgs slott hittar du i Kongens Have mitt i Köpenhamn. Slottet är ett museum där du hittar dansk historia från 1600-talet och framåt. Här kan du bland annat titta på en mängd fascinerande föremål och dyrbara kungliga ägodelar däribland de danska riksregalierna.

 

5. Rör dig fritt genom historien i Den Gamly By

Den Gamle By, eller Danmarks Købstadmuseum i Århus är världens första frilandsmuseum för städernas kultur och historia. Museet är upbyggt som en gammal köpstad med 75 hus från 1500-, 1600-, 1700- och 1800-talen hämtade från olika städer i Danmark. Tröttnar du på alla gamla husen finns även trädgårdar och gott om små butiker. Om du blir hungrig kan du så klart äta mat, fika eller köpa dig en dricka.

 

4. Besök vikingaskeppsmuseet

Vikingaskeppsmuseet eller Vikingeskibsmuseet kan du besöka i Roskilde på Själland i Danmark. Museet kretsar kring utgrävningar och 5 vikingaskepp som sänkts utanför staden. Man har restaurerat en del och rekonstruerat så att man nu kan se hela 6 olika rekonstruktioner av vikingaskeppen.

 

3. Lär dig om modern konst på Louisiana

i Humlebæk norr om Köpenhamn finner du ett modernt museum som kanske är det mest moderna av alla liknade större museer eftersom det helt och hållet riktar in sig på nyare modern konst, global konst från 1945 till i dag. Alltså till och med mera modernt än Moderna som du kan besöka i Stockholm. Louisianas samling av modern konst omfattar internationella konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso och Andy Warhol. Även den svenska konstnären Anna Bjerger finns representerad här.

 

2. Bo i Legoland

I Billund, några timmar från Köpenhamn finns det ursprungliga Legoland som är Skandinaviens eget svar på Disney World. Här behöver du nog minst ett par dagar för att kunna uppleva allt kul man kan göra, åka attraktioner och strosa omkring i en värld helt och hållet inspirerad av en världens absolut mest kända och populära leksaker – Legoland.

 

1. Roa dig på Tivoli

I Köpenhamn helt nära tågstationen och mitt i smeten reser sig den det gamla klassiska nöjesfältet Tivoli från 1843 som nu drar turister från världens alla hörn. Här finns sagolika miljöer och förutom åkattraktionerna kan man lyssna på konserter, äta på lyxiga restauranger och övernatta på hotell. Man förnyar åken varje år men man hittar även en vacker gammal attraktion som en berg- och dalbanan av trä från 1914.

Lämna en kommentar